Meriç Nehri ve Köprüsü
Meriç Köprüsü Tarihi
Meriç Köprüsü uzun yıllardır tarihi tanıklık etmiş bir köprüdür. 1833 yıllarından beri ayakta olan bir köprüdür. II Mahmut döneminde yapılmaya başlanmış bir köprüdür ve varlığını sürdürür. Yapımının ilerlemesi ise 1842 yılında Sultan Abdülmecid zamanında devam etmiştir. Köprünün yapım aşaması 1847 yılında tamamlanmıştır. Meriç Köprüsünün bugün bulunduğu yerde ise daha önce ahşap bir köprü bulunmaktaydı.
Meriç Köprüsü Hikâyesi
Köprünün yapılması öncelikle tabiat şartları nedeniyle zorunlu olmuştur. Eski dönemlerde Meriç Nehri’nin taşması ile şehir suların altında kalmaktaydı. Bu nedenle buraya tahta köprünün yerine daha sağlam bir köprünün yapılmasına karar verildi.
Sultan Abdülmecit ve II Mahmut dönemlerinde de köprü inşa edildi. Köprünün inşası o kadar başarılı olmuştur ki köprü varlığını bugüne kadar sorunsuz bir şekilde sürdürmüştür.
Meriç Köprüsü Özellikleri Hakkında Bilgi
Meriç Köprüsü tam bir sanat eseridir. Köprü incelediğinde üzerinde işlenen figürler dikkat çekmektedir. Sanatsal açıdan çok güzel figürleri bünyesinde barındırmaktadır. Edirne’ye gelen herkesin bu köprüyü mutlaka görmesi gerekir.
Köprünün özelliklerine baktığımız zaman ise, köprünün uzunluğu 263 metredir. Köprünün genişliği ise 7 metredir. Köprünün üzerinde 12 hayvanlı takvim işlenmiştir. Ayrıca 8 köşeli yıldız figürü görülmektedir. Köprüde Selçuklu izleri hüküm sürmektedir. Bu görüntüler ise köprüyü gören herkesi hayran bırakmaktadır. Türk takvimi olan ve on iki hayvan sembolü barındıran takvimim bir anlamı vardır. Buna göre ejder yılında yağmurun bol olduğu belirtilir. Bu da bolluk ve bereket anlamına gelir.
Köprünün bulunduğu yer aynı zamanda günbatımının en güzel görüldüğü nokta olarak bilinmektedir. Köprü üzerinde eskiden bir kitabe varmış. Burada bir güneş sembolü bulunuyormuş. Fakat İstiklal Savaşı sırasında Yunanlılar tarafından alındığı veya tahrip edildiği düşünülmektedir.
Köprünün üzerinde seyir köşkü bulunmaktadır. Bu seyir köşkünden padişahlar gün batımını izlerlermiş. Bugün maalesef bu seyir köşkleri, sprey boyalar ile tahrip edilmiştir. Bu da tarihe yapılan bir saygısızlıktır. Meriç Köprüsü kesme taştan inşa edilmiştir. Fakat köşk ve balkon mermerden inşa edilmiştir
Köşk yapı olarak ise dört kemer üzerine oturtulmuştur. Ön yüzündeki alınlık kısmında ve orta kısmında ise tuğra vardır. Tuğraların izleri ise yıllar içinde silik hale gelmiştir. Meriç köprüsü üzerinde yer alan bu seyir köşkünün tavan kısmında yer alan işlemeler tam bir sanat eseridir.